Een klein bijna tweetalig weblog over taalonderwijs en internet, ter inspiratie en vermaak. Gemaakt door Jon en Florian. Voel je vrij reacties achter te laten. Tips en anecdotes zijn altijd welkom!

Freitag, 15. April 2011

keuzeopdracht 11 Hot Potatoes

Hot Potatoes is een toepassing waarmee je op een leuke en gemakkelijke manier oefeningen kunt maken, die je in een weblog of op een digitaal schoolbord door de leerlingen zelf kunt laten doen.
Het is ook mogelijk om de toepassing op een USB-stick te zetten dus je kunt dan overal zonder een laptop mee te nemen je oefeningen ontwerpen of laten maken.
Hot Potatoes draait echter niet onder Open Office, het is dus gemakkelijker er mee te werken in een Microsoft Office-pakket.
Het draait overigens wel onder Linux en daar is dan net wat meer computerkennis voor nodig, erg gebruiksvriendelijk is het niet voor een beginner, ook al zijn de meeste doorgewinterde Linux-gebruikers dat niet met ons eens.

keuzeopdracht 10; interactieve powerpoint.

Powerpoints kennen de meeste leerlingen wel.
Het is zaak ze zo aantrekkelijk mogelijk te maken; niet te veel tekst op één pagina (daar is de handout voor), kleur en afbeeldingen, liefst beweging of geluid, de leerling mag best wakker blijven.
Nog leuker is het als de leerling zo'n powerpoint op een weblog of een smartboard tegenkomt en er zelf ook iets mee kan doen.
Powerpoints interactief maken is niet iets waar we vaak over na hadden gedacht, dus deze les was een echte eye-opener.
We hebben zelf ook een poging gedaan om er eentje te maken.
Ook hier gold weer dat je weliswaar met Open Office prima powerpoints kunt maken, maar de echt leuke dingetjes, gadgets, en soepelere toepassingsmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid voor beginners zaten toch in het Microsoft Office-pakket.