Een klein bijna tweetalig weblog over taalonderwijs en internet, ter inspiratie en vermaak. Gemaakt door Jon en Florian. Voel je vrij reacties achter te laten. Tips en anecdotes zijn altijd welkom!

Donnerstag, 14. April 2011

opdracht 5 artikelen met Zarb

De toepassing Zarb is eigenlijk onmisbaar.
Nadat we het spul in actie hadden gezien waren we ervan overtuigd dat je geen les meer zonder moet doen!
Maar ook deze toepassing draait het beste onder een Microsoft Office-pakket.
Je kunt een proefversie downloaden waarmee je dertig dagen kunt experimenteren, maar het is zaak de school ervan te overtuigen het spul onmiddellijk aan te schaffen.
Maar dat geldt ook voor een echt Smartboard, een tablet-pc voor alle leerlingen in plaats van boeken, digitale klaslokalen....we dromen nog maar even verder.
Feit is dat met Zarb de puzzels, die ook wel analoog en op papier te maken zijn, levendig en snel te ontwerpen zijn, en dat er heel veel variaties in puzzel en quiz-vorm mogelijk zijn.
Werken met Zarb vereist teksten dus is het adres van de site Kidon een handige link.
Op Kidon kun je namelijk allerlei teksten selecteren, in allerlei talen, uit verschillende media (tijdschriften, kranten, transcripten van bijvoobeeld radiouitzendingen), een goede verzameling teksten die je niet zelf hoeft te zoeken of schrijven.
Deze kun je gewoon in Zarb plakken en dan heb je meteen basismateriaal waar de toepassing bijvoorbeeld zelf een Lückentext van brouwt.
"Spelen" met Zarb is ongelooflijk leuk hebben wij gemerkt.Drie verschillende dingen doen, met kidon een tekst selecteren. met instructies.

IJsje?

Tekenfilm over de kortste relatie ooit: als voorbeeld.
http://www.dvolver.com/live/movies-564222
Dit is uiteraard geen artistiek of literair hoogstandje geworden, maar als leerlingen melig genoeg zijn en ze krijgen een beetje tijd, dan kan het eindresultaat hilarisch zijn...
De links van de filmpjes die leerlingen maken kunnen met elkaar gedeeld worden.
Belangrijk is dat ze met taal aan de slag gaan. En er lol aan hebben.

Bollywood.

Op deze site kunnen leerlingen zelf de ondertitels verzinnen bij liedjes uit Bollywoodfilms. Helaas hebben we gemerkt dat de site vaak uit de lucht is. Als het te druk is kun je niet alleen niet op de site maar is ook het filmpje dat je al gemaakt hebt en op je site hebt geplaatst niet te zien. Dit geldt voor meer sites waar je leerlingen iets leuks op wilt laten doen, dus kijk daar een beetje mee uit als je de les voorbereid. Maar als deze site het doet is het effect overigens wel heel erg komisch, dus zeker het proberen waard!
Op dit moment zoeken we nog naar andere sites waar ook van dit principe gebruik gemaakt wordt, zodat je wat meer alternatieven hebt.